Šta s AVE ilustracijom?

ave
Može se koristiti isključivo kao ilustracija, jer ne postoji tačan izračun kao ni jedinstvena metoda izračuna. Iako stručnjaci s područja OSJ lobiraju protiv korištenja ovog alata, prema podacima AMEC-a i dalje 65% stručnjaka u OSJ koristi AVE ilustraciju. Prikaz AVE ilustracije uključujemo u medijske analize i izrađujemo isključivo na zahtjev korisnika.

 

 

Istraživanje UGC sadržaja na Internetu

UGC (engl. user generated content) internetski je javno dostupan sadržaj koji stvaraju i publiciraju sami korisnici. Ovo korisničko stvaranje sadržaja najčešće je izvan profesionalne rutine i prakse (što znači da ovaj sadržaj nisu kreirali profesionalni novinari i publicisti), ali to ne mora uvijek biti slučaj.

Neke od najčešćih platformi za distribuciju UGC -a su blogovi i forumi.

Blogovi su online dnevnici (web log) koji mogu biti lični ili informativni, obično ih održava pojedinac koji redovito zapisuje svoja mišljenja, poglede, kritike ili bilo koji drugi sadržaj ličnog interesa.

Internet forumi, nalik oglasnim tablama, pružaju mogućnost korisnicima da raspravljaju o određenim temama. Na nekima se može objavljivati anonimno, dok se na neke forume treba registrovati. Svaki forum ima administratora i moderatora. Administrator ima mogućnost uređivanja, brisanja ili nekog drugačijeg modificiranja već objavljenih postova, a može i zabraniti učestvovanje zbog nepridržavanja pravila foruma, može brisati korisnike i stvarati nove. Moderator uz manje ovlaštenja pomaže administratoru. Forumi su često specijalizirani, ali nije rijetko da postoje i oni “opšteg” sadržaja.

Posljednjih godina veliku popularnost stekle su različite društvene mreže, a jedna od najpopularnijih je Facebook.

Facebook je danas prerastao svoju prvobitnu namjeru. Facebook povezuje one ljude koji se u stvarnom životu već poznaju,broj “prijatelja” je ograničen, pa se upravo po tome razlikuju od ostalih web servisa. Korisnici nisu anonimni, a svakom korisniku omogućena je vlastita kontrola privatnosti. Upravo je privatnost najveći izvor kritika uperenih prema Facebooku.

Twitter je još jedna od popularnijih mreža, prvenstveno namijenjen mobilnim uređajima, a ideja mu je da se kratki atraktivni zapisi pojavljuju (po mogućnosti što češće) na ekranima korisnika koji su dio određene virtualne zajednice. Broj “pratitelja” je ograničen, ali se kao i kod Facebooka umnožavaju po principu da prijatelji prijatelja međusobno mogu pratiti sadržaje (ukoliko korisnici sami ne definiraju drugačije).

Facebook i Twitter, kao i ostale društvene mreže, prepoznati su kao snažni marketinški alati.

UGC sadržaj nije klasični medijski sadržaj, ne prati se na način na koji se prate “klasični” mediji (štamapni mediji, TV, internet portali i web stranice pojedinih medija) i u skladu s tim analiza UGC sadržaja posebno je istraživanje koje se ne može raditi u sklopu (redovnih) analiza medijskih sadržaja. Rezultati takvih istraživanja nisu uporedivi s rezultatima medijskih analiza. Dok se u rezultatima analiza prikupljenih podataka iz medija može govoriti o “medijskoj slici” (koje kreiraju novinari, profesionalni autori, urednici, vlasnici medijskih kuća), svaka analiza UGC sadržaja istraživanje je za sebe koje traži dublju analizu sadržaja, semantike i dr. Na jednom forumu moguće je napraviti velik broj analiza. Kod ovakvih istraživanja obavezno je napraviti i predistraživanje koje služi kako temelj za kvalitetan nastavak istraživanja.

Rječnik

Osnovni pojmivi važni za medijske analize:

OBJAVA: izdvojena jedinica analize koja sadrži zadani subjekt
AVE: engleska skraćenica za advertising value equivalency. To je ilustracija vrijednosti kada OSJ i postignuti medijski odjek zamišljamo kao klasični marketing. Poželjno je da AVE ilustracija bude bazno korigovana bilo ocjenom, bilo publicitetom. AVE nije odobren od strane struke kao mjera za evaluaciju uspjeha pojedinih PR ili ostalih medijskih kampanja.
OGLAS: naručena i plaćena informacija u bilo kojoj vrsti medijske komunikacije.
ADVERTORIAL: plaćeno oglašavanje dizajnirano da simulira redakcijsku objavu s namjerom da medijskog konzumenta uvjeri da dolazi iz nezavisnih izvora.
OCJENA ILI MEDIJSKA PRISTRANOST: afirmativno, neutralno, negativno
FREKVENCIJA: učestalost
PUBLICITET: sve što je u medijima o klijentu objavljeno
– planirani i neplanirani publicitet
– primarni i sekundarni publicitet
IZVORI INFORMACIJA: prikaz izvora u medijskoj komunikaciji
SOCIOEKONOMSKI I DEMOGRAFSKI PODACI: pomažu pri konstruiranju ciljnih grupa
OPREMA OBJAVA: vanjski izgled objava
POLOŽAJ SUBJEKTA U OBJAVAMA: kakva je važnost (status) dana subjektu unutar objave
VRSTA MEDIJA: štampani mediji, Radio i Televizija, Internet portali, Društvene mreže
PERIODIKA ŠTAMPANIH MEDIJA: dnevna, sedmična, dvosedmična, mjesečna, dvomjesečna, periodična
VRSTE IZDANJA ŠTAMPANIH MEDIJA: nacionalna, lokalna/regionalna, specijalizirana, sTručna, korporacijska izdanja, besplatna
TERMINI EMITIRANJA: jutro, prije podne, prime time, večer