FORWARD KONFERENCIJA

FORWARD KONFERENCIJA

Forward conference 2020

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banja Luka 02. i 03. decembra 2020. godine organizuju „Forward“ konferenciju u Banjoj Luci.

Prvi dan konferencije stavlja se fokus na regionalnu perspektivu digitalne ekonomije, prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede čime postaje izazov ali i prilika za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata.

Digitalna ekonomija novi je oblik ekonomije koji se zasniva na digitalnim tehnologijama i predstavlja jednu od najatraktivnijih mogućnosti za rast i razvoj poslovanja. U današnje vrijeme poslovanje se odvija uz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija koje ubrzano napreduju i postaju dijelom sve više sfera poslovnog, ali i privatnog života. Razvoj tehnologije doveo je do nastanka ideje o digitalizaciji ekonomije, odnosno o nastanku digitalne ekonomije. Digitalnu ekonomiju pokrenula je globalizacija koja je donijela umrežavanje, mobilnost, integraciju, elektronsko poslovanje, direktno poslovanje, digitalne proizvode i usluge, nove organizacione forme.

Drugi dan konferencije naglasak se stavlja na Smart City concept, odnosno grad u kojem investicije u ljudski kapital, tradicionalnu (transport) i modernu (IKT) infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima i aktivno učešće građana podstiču održivi ekonomski rast i povećavaju kvalitet života. Rješenja o pametnim gradovima uzimaju u obzir različite zahtjeve, ograničenja i izazove sa kojima se susreću gradovi. Cilj „Forward“ konferencije i ove godine je stavljanje na dnevni red aktuelnih tema iz svijeta ekonomije i IKT-a, a koje imaju direktan uticaj na razvoj privrede i kvalitet života samih građana.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije konferencija će se održati online.

Share this post